Orgolii

Orgoliul. Ce-o mai fi şi orgoliul ăsta?orgoliu

Am încercat azi să dau de nişte definiţii mai altfel, ceva mai mult de-o banală explicaţie de dicţionar. “Orgoliul este divergenţa dintre Supra Eu şi Inconştient” mi-a spus cineva, altcineva că e un fel de “dubluwtf“. Că e “ceva care stă între mine şi propriile dorinţe” sau “îndărătnicirea de a nu face anumite chestii doar pentru că ai senzaţia că ai ceva de demonstrat” sau “aplombul vanităţii versus ‘de fapt’ “… Multe explicaţii. Toate decente, toate cu acelaşi numitor comun, incapacitatea fiinţei inteligente de a-şi manifesta şi slăbiciunea.

Ironia sorţii. Suntem în stare să pornim războaie, să urâm, să ucidem în numele unei dreptăţi mai mult sau mai puţin evidente. Suntem în stare să duşmănim pentru că cineva ne-a contestat forţa fizică sau intelectuală, ori să stăm în nevorbire vieţi la rând cu cineva care ne-a înşelat aşteptările. Pentru ce? Pentru că asta presupune că cineva-ul ăla nu a făcut temele în faţa noastră? Că nu a fost conştient sau nu a fost deosebit de convins de capacităţile noastre? Ah, mai e ceva. Respectul. Cineva nu ne-a respectat, şi-a bătut joc de noi sau, mai rau, ne-a ironizat. Cum e şi cu ironia asta până la urmă? Este interlocutoru- un nesimţit sau ne supără un adevăr pe care deja l-am conştientizat? Despre ce vorbim, deci? Avem noi dreptate şi nu putem trece peste asta? Nu trecem, suntem orgolioşi. Avem atât de multă dorinţă de a demonstra o forţă care poate fi extrem de distructivă, însă nu avem tăria de-a accepta că uneori nu avem dreptate? De ce faptul că uneori altcineva face ce nu ne aşteptăm să facă e atât de jenant pentru noi?

“Păi dacă fac asta mă fac de râs, m-am bătut atât cu cărămida în piept că nu mai fac aia sau ailaltă şi acum ce fac? Mă sucesc? Păi, ce zic ăia în faţa cărora mi-am ţipat indignarea? N-am şi eu un pic de demnitate?”

Fireşte că ai demnitate, ai demnitate şi dorinţa de-a face pe plac altora, care, cel mai probabil, te-au forţat prin atitudinea lor să faci asta. Că d-aia suntem fiinţe inteligente, să luăm singur hotărârea de-a face altora pe plac.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s