De ce Înșelăm?

getImage (3)

De ce înşală femeile

Răspunsul e clar ca lumina zilei: din cauza crizei! Criza se manifestă prin numărul mic de bărbați care trăiesc printre masculii aflați în preajma femeilor, număr diminuat drastic atunci când acești masculi ajung și soți.

Criza se resimte în întreaga omenire, dar în România ia proporții de tragedie antică. În România, majoritatea masculilor nu prea iubesc femeia, preferând să o posede. Avem de a face de o vastă populație de posesori de femei de toate vârstele, caracterele, naționalitățile și profesiile. E de la sine înțeles că o femeie va continua să caute în acest caz un bărbat.Un mascul liber este o oportunitate: De între/ținere, men/ținere, sus/ținere. Un soț, dimpotrivă, are nevoie de sus/ținere, sus/ținere, sus/ținere! Ceea ce obligă femeia la ab/ținere și re/ținere.

Criza asta nemiloasă și fără sfârșit le face pe bietele femei victime, le face să își piardă răbdarea, mințile și mai ales mila. O femeie aflată în fața Crizei este o ființă fără iluzii, fără dispoziția necesară să mai acorde cuiva circumstanțe atenunante. Ea ia hotărâri irevocabile, pe care în alte condiții nu le-ar fi luat niciodată.

 Decizia de a înșela e una din ele. Ea are însă un efect paradoxal: o întinerește brusc și cu ani buni. Dacă soțul nu bagă de seamă, atunci își merită soarta. Și de ce nu și-ar merita-o?

Cele mai multe femei sunt căsătorite cu soți, nu cu iubitul. Au alături ființe dotate cu tot ce le trebuie să fie bărbați, dar cu toate astea nu sunt. De ce?

Simplu: ea are nevoie de înțelegere, compătimire, compasiune, pasiune, răbdare și mai ales generozitate, are nevoie de sprijinul lui, de tăcerea lui atunci când își pune capul pe umăr lui și începe să plângă. El trebuie să știe când să o ia în brațe și să o mângâie, când să o iubească, sau când numai să o respecte. Cel de alături are un caiet de sarcini atât de bogat încât, până la sfârșit, va fi îngenuncheat, copleșit, înecat și mai apoi zdrobit de toată această listă din care nu poate lipsi nimic. O femeie nu știe niciodată de ce va avea nevoie mai întâi și mai întâi. Trebuie să aibă totul la îndemână. Soțul este un fel de poșetă pe care femeia în loc să o pună pe umăr, o ține de braț și eventual… ei, știți voi… Ce poate face un bărbat și nu poate face o poșetă? Poate plăti cash, fără ca femeia să fie nevoită să deschidă poșeta după card.

Un soț se deosebește de un bărbat prin aceea că își pierde răbdarea când ea alege o rochie sau un pantof și mai ales când ea simte nevoia să plângă. Este ca o poștă învechită care trebuie în prima călătorie la Veneția să fie înlocuită cu alta (altele) noi și ceva mai trendy.Obiectiv, trebuie să recunoaștem că femeile au dreptate. Nu numai aici în țară, dar peste tot în lume este criză, și ce criză! Există pe lume mulți masculi, dar atât de puțini bărbați și din aceștia numai o infimă parte pot primi calificativul de bărbaţi adevăraţi. Chiar și aici femeile se pun rar de acord una cu alta. Un bărbat adevărat pentru soție poate fi un mototol pentru admiratoare, un bărbat adevărat pentru admiratoare poate fi un nesimțit pentru soție, așa că „bărbatul adevărat” în sine este o specie pe cale de dispariție sau o utopie asupra căreia nici măcar nu merită să ne oprim.

 Criza de bărbați are ca urmare directă inducerea panicii printre purtătoarele de sex frumos.Acestea se urcă pe baricade sub lozinca „acum ori niciodată”. Și de cele mai multe ori funcționează. Ele recunosc că speranța de a găsi un bărbat adevărat este foarte mică. Nici aici căutarea nu e lipsită de riscuri, dar cu puțin noroc femeia decisă să înfrunte criza se va descurca prin puterea minții, a intuiției și a produselor de import pentru mai toate părțile corpului din care este construită divina creatatură.

Seducerea masculului se face prin vechiul joc „ se poate tot, dacă știi cum să ajungi acolo”. Imprudentul intră în joc și nu știe că de la primul pas nu mai are nici o scăpare. Bun, dacă acești masculi sunt hrana de zi cu zi ca călugarițelor pierdute sub rochiile laice ale genului frumos, cine este de fapt înșelat?

Tot mai multe femei, ca să spargă karma ce rea, nu își mai înșală soțul nici cu un viitor soț, nici cu un amant și nici măcar cu o cunștință ocazională. Cercul celor ințiate care știu că cel mai bine și mai sănătos pentru femeie este să-ți înșeli soțul cu amanta lui, sau cu soția celui mai bun amic de bere este pe zi ce trece tot mai mare. Femeia când înșală nu vrea să părăsească portul pentru o călătorie în necunoscut, ea nu vrea riscuri, vrea desfătări, vrea să vadă lumea rămând la ea acasă (sau prin apropiere).

 Călătoria în necunoscut o face de obicei bărbatul, după una mai tânără. Şi dacă acest evadat se va mai reîntoarce vreodată, o să vină ori fără navă, ori cu o barcă peticită, ori cu foamea în ochi și mădulare. Ce să mai faci cu un asemenea produs scos din garanție?

getImage (5)

De ce înşală bărbaţii

În primul rând, adulterul a existat din cele mai vechi timpuri. Dăm de el şi în Biblie, şi pedepsirea lui, atunci, ca şi în zilele noastre încă, vezi talibanii, era omorârea cu pietre. Dar există problema înşelatului şi în cuplurile necăsătorite. Aşadar, a înşela nu este o noutate.  Ceea ce este nou este gradul de răspândire. Şi această expansiune, cred eu, se naşte din combinaţia mai multor factori despre care voi vorbi imediat.

Din toate cele pe care le-am învăţat despre bărbaţi şi femei de-a lungul anilor, şi unii, şi alţii înşală. Am ajuns de asemenea la concluzia că fiecare sex înşală pentru motive diferite,  care se leagă de acele multe feluri în care bărbaţii şi femeile sunt diferiţi unii de alţii. Dar acum, vom vorbi despre motivele pentru care înşală bărbaţii. Argumentul suprem care a fost scos la înaintare ad nauseum de-a lungul anilor – şi acesta este cel care vă va scoate din sărite – este “imperativul biologic”. Diviziunea in doua genuri a umanului fost dintotdeauna aceea că, pe de o parte, suntem primate, animale, cu toate instinctele de supravieţuire adânc implantate în creierul din miile de ani de evoluţie, iar pe de altă parte, suntem creaturi conştiente, raţionale şi cu liber arbitru. Mulţi oameni pur şi simplu refuză să accepte că am putea fi conduşi de instinctele noastre primare. Până la urmă, putem să ne gândim la consecinţele acţiunilor noastre şi să alegem concordant cu ceea ce suntem sau nu pregătiţi să suportăm. Însă, cu o singură privire asupra unei părţi din acţiunile semenilor, vom vedea   cât de prost reuşim, ca specie, să controlăm aceste instincte primare. Dacă ai fost vreodată dependent de ţigări sau de alcool, dacă ţi-ai asumat un risc nebunesc doar pentru adrenalină, sau dacă ai încercat să eludezi impozitul, atunci deja ţi-ai depăşit limita. Imperativul biologic este unul puternic. Suntem, în cele din urmă, născuţi pentru a perpetua specia. Desigur, există chiar specii de animale care sunt monogame, nici specia umană nu e lipsită de capacitatea monogamiei. Dar, nu-i aşa că nu puteţi lua de bună doar această justificare, a imperativului biologic? Perfect. Atunci, haideţi să sondăm alte motive pentru care bărbaţii înşală.

Ceea ce cred eu sunt mai relevante pentru fenomenul propagării tendinţei de a înşela, în societatea în care trăim şi a mass mediei. Suntem bombardaţi cu stimuli copleşitori şi mesaje în filme şi televiziune, în printurile publicitare şi alte zone ale culturii actuale. Dar există şi motive mult mai simple, şi acestea apar atunci când într-un cuplu, cei doi iau relaţia drept un bun sigur. Odată, am întrebat un prieten care au foat motivele pentru care îşi înşelase partenera. El mi-a spus “Îmi doream doar pe cineva care să zâmbească când mă vede, care să-mi mângâie orgoliul şi care să nu mă cicălească”. Desigur că a existat o vreme când soţia îşi folosea carisma în loc să îl cicălească. Însă după o tură de copii şi ani în care fiecare l-a considerat pe celălalt garantat pe viaţă, lucrurile bune s-au oprit. Normal că şi el nu a mai continuat ca la început, dar vreţii să ştiţi de ce înşală bărbaţii, nu? Se pare că foarte puţine lucruri şi chiar mici pot însemna foarte mult. Aşa că haideţi să ne uităm la o parte din acestea.

Mângâierea orgoliului. Femeile ştiu instinctiv, cred eu, că bărbaţii au nevoie să le fie mângâiat orgoliul. De fapt, s-a spus că cel mai bun lucru pe care o femeie poate să-l facă pentru un bărbat este să-l facă să simtă, de fiecare dată când iese din casă, că este un bărbat mult mai bun decât ştie chiar el că este.

Cicăleala. Cicăleala constantă este probabil unul din cele mai grave lucruri pe care o femeie le poate face într-o relaţie, şi unul din lucrurile pe care un bărbat le urăşte cel mai mult. Dacă te surprinzi cicălindu-ţi constant bărbatul (şi da, ştiu că merită, dar nu asta este ideea aici), trebuie să găseşti o altă strategie mai eficientă. Ţii minte zicala veche (şi sper că se traduce bine şi în română) “Poţi atrage mult mai multe muşte cu miere decât cu otet”?

Adrenalina. Un alt motiv pentru care bărbaţii înşală este că au o dorinţă neîmplinită de a trăi periculos. Vor să vadă cum pot să scape şi pentru cât timp pot să o facă. Se poate chiar să-şi dorească să fie prinşi. Se poate ca ei să nu-şi asume astfel de riscuri în alte zone ale vieţii lor. Şi poate îşi doresc să fi avut curajul să meargă cu motocicleta sau să facă paraşutism, dar preferă să fie băieţaşi răi, spre deosebire de o specie cu totul diferită, cea a “băieților răi”.

Există oameni care trăiesc astfel, în aşa-zisele “relatii deschise” sau în “relatii poliamoroase”. Deşi aceştia sunt rari, un lucru pe care am aflat că îl au în comun este acela că au decis de la bun început că aşa ceva ar fi acceptabil pentru ambele părţi. Şi am mai descoperit că, în majoritatea cazurilor, această atitudine deschisă nu funcţionează mult timp, fiindcă apare gelozia, chiar şi atunci când cineva este sigur că nu este genul gelos.

Mai apare o întrebare şi de ce bărbaţii nu pot să plece, pur şi simplu, dintr-o relaţie înainte de a înşela? Vorbim despre o relaţie simplă sau despre căsătorie? Fiindcă există răspunsuri diferite. Când este într-o relaţie, deşi nu vrea să o părăsescă, pentru că este probabil mulţumit de ea în majoritatea timpului şi tot probabil, încă îşi mai iubeşte partenera, bărbatul s-ar putea totuşi să vrea să vadă care îi mai sunt opţiunile, s-ar putea să fie temporar plictisit, sau poate doreşte doar să se asigure că mai mai atrage şi alte femei. Un bărbat căsătorit, pe de altă parte, are mult mai multe motive pentru a rămâne în relaţie. Chiar dacă renunţă la relaţie sau este prins, cu siguranţă plecarea va fi costisitoare, şi financiar, şi în multe alte feluri. Dacă este vorba doar despre sex, sau despre mângâierea orgoliului, sau doar despre o schimbare de peisaj, şi bărbatul doreşte neapărat această experienţă, niciun bărbat căsătorit nu va alege să plece înainte să comită adulterul. Mai mult, a pleca înseamnă a renunţa. Şi nimănui nu-i (mai)place de un bărbat care renunţă, nu-i aşa?getImage (4)

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s